logo

Alüminyum

Eloksal

Eloksal basit bir anlatımla alüminyum malzemelerin parça büyüklüklerine göre uygun bir banyoda eloksal kimyasalları içerisinde (genellikle H2So4 kullanılır) banyoya akım verilerek H2So4asitin çözülmesiyle yapılan bir kaplamadır. Yağı alınmış nötrlenmiş ve temizlenmiş Alüminyum malzemelerin yüzeylerine oksijenle (oksit katmanı) oluşturma işlemidir.

Banyo içerisindeki anoda alüminyum malzemeler asılır, katota da alüminyum ve kurşun plakalar konur. Diğer bir ifade ile oksit tabakası (flim) oluştururken, prosesin devamı için bu oksit tabakasının kimyasal olarak çözülmesini sağlayacak bir elektrolitin (kimyasalın) hazırlanmasıdır. Yapılaşma hızı çözünme hızını aştığı müddetçe oksit katmanının artması sürecektir. Bu denklemde süreç iki ileri bir geridir.

Doğal olarak her durumda prosesle kaplama giderek kalınlaşarak korozyona uğraması gereken alüminyuma ulaşmak daha zorlaşacağından, iyonların hareket edebilmesi giderek zorlaşır. Son aşamada durma noktasına gelir.

MİKRON KALINLIĞI

Sınıf 5 mikron ve 10 mikron bina içinde kullanım için – sınıf 15, 20,25 mikron bina dışında kullanım için.

ELOKSAL belirli bir kalınlığa (mikrona) sahip çok gözenekli bir saydam oksit tabakasıdır. Böyle bir oksit film katmanının her gramının yaklaşık olarak 20 m2 lik bir yüzey oluşturur. Bunun anlamı da oksit katmanının her partikülünün çok geniş bir alana sahip olmasıdır. Eloksal yapılmadan önce üreticilerin kullandıkları alüminyum alaşımları ve alaşımlar arasındaki farkları bilmelidir.. Bu alüminyum alaşımları farklı miktarlarda silisyum, bakır, demir, magnezyum, krom, çinko gibi diğer metalleri içerir. Aynı banyo içerisinde eloksal yapılan farklı alaşımlardaki alüminyum malzemelerde bile aynı kalite sağlanamaz. Al2O3 (oksit katmanı) filmin aldığı doğal renk sadece sizin başarılı bir şekilde eloksal yapmanıza bağlı değildir. Alüminyum alaşımları içerisinde neler bulunduğuna da bağlıdır. Başarısız sonuçlar başarısız eloksaldan değil metalurjik kusurdan kaynaklanır. Aşağıda yazılan eloksal hatalarını yaptığımız zaman bunlar başlangıçta yüzey işlemleri sırasında su ve diğer film katmanları ile hafif gibi gözükebilir ve gözden kaçabilir. Eloksal yapıldıktan, sızdırmaz hale geldikten ve kemik gibi kuruduktan sonra bu çirkin lekeler görünecektir. Boya katmanları bile böyle profil, döküm, temizleme, kaplama hatalarını yok edemez. Parlak yüzeyler, mat yüzeylere, ince saydam film katmanları,kalın saydam film katmanlarına göre daha iyi gösterecektir

otomatik kapı ankara - fotoselli kapı ankara - çelik kepenk ankara - garaj kapısı tamiri